Kedvcsinálónak ;)
Tavaly őstermelőtől vettem a kecskesajtot egy, a munkahelyemhez közeli kis településen, de a home office miatt most elestem ettől a lehetőségtől. Kerestem a lakóhelyünkön tejbeszerző helyeket.
Évekkel ezelőtt 5000 Ft-ért vettük a friss kecskesajtot, tavaly 3500 Ft-ért.
Otthon így jön ki a költségvetés, persze ez függ a tej zsírosságától, mennyi lesz belőle, én múltkor mértem, a következőképp jöttek ki az eredmények:
5 literből 666 gr sajt készült (a tej kb. 13%-a lesz sajt, a "szakirodalom" 10-15%-ot ír)
Kell hozzá:
- nagy 10 literes lábas
- húshőmérő, ebayről rendeltem évekkel ezelőtt 300 Ft-ért
- pelenkaanyag vagy lepedő
- forma, én eddig a salátacentrifuga szűrőjét használtam, most vettem olívabogyó liftet, annak a szűrőjét, és kísérletezés alatt áll a kilyuggatott tejfölös doboz, egyébként rendelni is lehet
A hazisajtkeszites.hu foglalkozik ezzel, én nem használok egyelőre oltót és enzimeket, maradtam a fapados verziónál. Ha jövőre is folytatom, majd továbbképzem magam.
1) Melegítsd fel a tejet 92 fokra. Kevergesd, ne égjen le.
2) Forró vízben oldd fel a citromsavat.
3) Add hozzá, jól keverd össze, és fedd le 20 percre.
4) Szűrd le. A savóból próbálkoztam ricottát készíteni, szerintem nem éri meg a pepecselés. Van, aki felhasználja az értékes savót is.
5) Sózd, ízesítsd, és a formában hagyd csepegni. Felülről egy beleillő tányért szoktam rátenni, súlyt nem, mert azzal túl sok savó jön ki belőle és szárazabb lesz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése