Hiába van fent 1.000.000+ recept az interneten, én is futottam már bele, hogy köze nem volt a valósághoz, ami összeállt belőle.
Elöljáróban ennyit, hogy az alábbi táblázatban megadott mennyiségek a saját formakenyér tepsimre vonatkoznak (egy darabra), ebből 3 fér egymás mellé a sütőbe maximum helykihasználásnál. Az enyém zománcos, a mezei ezüst színű kenyérsütő formában csak nem akart rendesen megsülni a kenyér, így a rácsra kivéve kellett befejeznem a sütést. El is ajándékoztam inkább. A fekete társa jobb választás. Szilikonos sütőpapír nélkül semmiképp sem merek próbálkozni vele.
1) Forrázd le a zabpelyhet a vízzel és hagyd kihűlni egy nagyobb kelesztőtálban.
2) Keverd hozzá a feletetett, erős kovászt, a vizet és a lisztet. Hagyd állni min. 4-6 órát. Általában este szoktam megcsinálni, és reggelig félreteszem, nyáron hűvösebb helyet keresve neki.
3) A masszához add hozzá a lisztet, magokat, sót, alaposan keverd össze egy kanállal és a sütőpapírral bélelt kenyérformába öntsd bele és egyengesd el a tésztát. Akkor jó a tésztád, ha nem folyós, de képlékeny. Ilyenkor vizes konyharuhával letakarom, hogy a teteje ne száradjon ki és ne emelkedjen meg, lyukat hagyva a kenyérben.
4) Kelesztés után hideg sütőbe tesszük, 240 fokra állítva, majd kb. 50-55 perc után lesz kész. Fél óra után sütőpapírral letakarom a tetejét is. Ha kérge megsült már sötétbarnára alul is, belül szintén jó lesz.
Ezt a receptet sokféleképp lehet variálni.
A 3. szakaszban tehettek hozzá magliszteket is.
Ha egyszerre hármat sütök, akkor nemcsak a liszteken változtatok kicsit, hanem mindegyik kenyérbe más-más mag kerül.
Rozzsal és sima búzával költséghatékonyabb, íme, a kalkuláció - hogy lássátok, fehérkenyeret nem kaptok ennyiért:
Az árakat az aprómagok oldalról hoztam, mert onnan rendelem a gabonákat, hüvelyeseket. A posta akkor éri meg a legjobban, ha 29 kilót rendelsz, így kb. 100 Ft/kg-ra jön ki. A búzát pedig helyben veszek 40 kilós zsákban. Mindegyiket otthon őrlöm meg, de persze bolti liszttel ugyanúgy működik.
A vendégeknek fehér kovászos kenyeret is sütök így, de BL55 lisztből kb. másfélszeres mennyiség kell. A lényeg, hogy nem szív fel annyi vizet, mint a teljes kiőrlésű liszt, így a harmadik keveréskor annyi lisztet adok hozzá, hogy az állaga jó legyen.
A végeredmény pihe-puha szellős kenyér finom kéreggel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése