Külön számolva hoztam Nektek a tésztát és a kétféle tölteléket. Ennyi alapanyagból négy rúd jön ki, kettő diós, kettő mákos.
Tészta
A tésztát a nosaltys recept alapján készítettem.
A porcukor helyett a szafis negyedannyis édesítő került bele (a dia wellnessé kristálycukor szerkezetű, ettől függetlenül azzal is működhet, csak egy tipp).
A zsír helyett kókuszzsír, de csak mert az volt otthon. Persze az egészet lehet helyettesíteni, de olyan jó ízt ad neki a teavaj, hogy aki teheti, ne hagyja ki.
A tészta a gépi gyúrás után még morzsalékos volt, így egy evőkanál joghurtot tettem hozzá (a CH-számításnál ezt 30 gr-nak számoltam).
A végén 4 darabba vágtam a pontosan egy kilós tésztát, majd betette pihenni a hűtőbe.
A tésztáról még annyit, hogy a hűtőből kivéve 4 kődarabot kaptam, amit viszont apránként, finoman kezdtem el nyújtani, és szilikonlapon, nem fedve le másik lappal, simán ki tudtam végül nyújtani a megfelelő méretre (egy kisebb szilikonlap nagyságúra).
100 gramm
tápértéke (kalóriabázis)kcal:
394.69
fehérje:
7.15
szénhidrát:
34.83
zsír:
24.38
Egy rúd tápértéke
kcal:
fehérje:
szénhidrát:
zsír:
kcal:
986.72
fehérje:
17.88
szénhidrát:
87.09
zsír:
60.95
Mákos töltelék
A töltelék pontos CH-tartalmát nem tudom megmondani, a házi cukormentes lekvárodtól és a szörpödtől függ. Ha nincs lekvárod, akkor almapürével helyettesítsd, több édesítővel.
A mákot daráltam, egyrészt az egész mákszem jobban eláll, másrészt így nem daráltam finomra, hanem épphogy, a felszívódás lassítása miatt.
Egy db mákos rúdban kb. 90+80=170 gr CH van.
A mákos bejgli így megszólalásig hasonlít eddigi, hagyományos bejgliket kóstolt tapasztalataimra.
Diós
A diós más, nekem nagyon ízlik, férjemnek kevésbé. Pikáns, főleg a bele került vaníliás őszibarack lekvártól. A diót is otthon daráltam, de túl finom szemcséjű lett, így krémes végeredményt kaptam.
A diós töltelék is alapanyagfüggő, de annyi biztos, kalóriadúsabb, 100 gr kb. 400 kalória, viszont CH-szegényebb.
Egy rúdban kb. (!) 90+60=150 gr CH van.
Összeállítás
Miután a bejglit kinyújtottad, megtöltötted, feltekerted, először kendd le 2 sárgájával, majd ha megszáradt (kb. 10-15 perc), a tojásfehérjével is - vagyis 4 bejglire elég 2 tojás.
A sütési idő nálam 180 fokon kb. 30 perc volt, majd szilikonlappal letakarva még fél óráig folytattam, mert a belseje először nem sült át.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése