Ezért ezeket felezni szoktam: rakott étel és mellette leves vagy főzelék készül belőle.
Kezdem a legnagyobb sikerrel, ami olyan jó lett, hogy még a férjem is 2x evett belőle, miután megkóstolta, pedig ő elvileg nem is szereti.
1) Vizet forralok, közben: a darált húst kókuszzsíron megpirítom (apróra vágott hagyma nélkül készítem, de van, aki arra esküszik), sózom, hozzáadom a nyáron eltett paradicsomszószt és a fűszereket, félreteszem. A fűszerezés azért fontos, mert ez adja az étel lelkét.
2) A kelkáposztát leveleire szedem, megmosom, 2-3 darabonként a már lobogó vízbe teszem, majd hideg vízzel leöblítem. Így marad szép zöld.
3) A kölest közben 2x-es vízben felteszem főni, ha felforrt a víz, takarékra teszem és figyelem, mert fedő alatt kell párolni, de könnyen kifut. Csak sózom.
4) A joghurtot tojással összekeverem.
4) Kókuszzsírral kikent tepsibe rétegezem: alulra hús, rá köles, joghurt, egy réteg kelkáposzta, rá megint hús, köles, kel és joghurt. Ez megy be a sütőbe jó fél órára. Ha megbarnult a teteje, kész, aki szeretne, az utolsó öt percre szórja csak meg sajttal.
A másik fél kelből főzelék készült, egy másik napon.
1) A hozzávalókat feldaraboltam. A hagymát az aprítógéppel, a kelt félcentis szeletekre ("laskára"), torzsa nélkül, az édesburgonyát meghámoztam és kockára vágtam.
2) A hagymát kókuszzsíron megdinszteltem, a kelkáposztával összekevertem, vízzel felöntöttem kissé, fűszereztem, erre ment az édesburgonya. Fedő alatt fél óra alatt kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése