Az étel lelke a házi ajvár, pirospaprikát nem is teszek hozzá, hanem a házi paprikakrémet.
Nekem most fogyott el az utolsó üveggel, jövő hónapban készül a következő évi!
gulyásleves | 2945,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
kókuszzsír | 20 gr | 1000 | 20 | Internetpatika |
szalonna | 50 gr | 2000 | 100 | hentes |
marhahús | 1 kg | 2500 | 2500 | hentes |
vöröshagyma | 2 db | 50 | Lidl | |
répa | 0,5 kg | 200 | 100 | Lidl |
gyökér | 1 db | 50 | Lidl | |
újburgonya | 0,5 kg | 100 | 50 | Spar |
paradicsompüré | 2,5 dl | 500 | 75 | Lidl |
ajvár | 2 dl | DIY | ||
bors | 10 db |
fűszertojásba
| ||
babérlevél | 2 db | DIY | ||
köménymag | 10 db | DIY | ||
zellerszár (vagy zöld) | 2 evőkanál | DIY | ||
lestyán | 2 evőkanál | DIY | ||
só | ||||
kölescsipetke | 1 tojásból | |||
adag | 1 | 2945 |
1) Felkockázom a húst, hasonló méretű darabokra, lehetőleg minél kisebbre.
Nekem ez a legidőigényesebb része a főzésnek.
A hagymát is felaprítom, azt mindig aprítógépben, mert szörnyen könnyezek miatta.
2) A csíkokra szelt szalonnát megpirítom, majd a kókuszzsírral együtt a hagymát is megdinsztelem rajta. Nagy a lábas, ezért a kisült zsír nem keni be a fazék alját teljesen.
3) A húst ezután adom hozzá, folyamatosan kavargatva átsütöm kissé, és ha már mindenhol érte a hő, akkor öntöm fel kis vízzel, max fél literrel. Itt kell sózni.
4) Amíg magában, FEDŐ ALATT párolódik a hús (fél órát szoktam neki adni), a zöldséget is előkészítem: a répát és a gyökeret felszelem (ha van otthon zeller vagy karalábé, mehet bele, de negyedelve, hogy ki lehessen szedni a végén). A krumplit is fel lehet kockázni, de víz alá kell tenni, amíg később belekerül a levesbe.
5) A répa és a gyökér hozzáadása után teszek még hozzá 3-4 liter vizet, a fűszertojásba beletéve hozzáadom a borsot, babért, köménymagot, zellert, lestyánt.
6) Fél óra után a paradicsompürét és az ajvárt is belekeverem. Ez az étel lelke. Vizet még öntök ekkor hozzá, ha kell.
7) A krumplit csak jó egy órával később teszem bele.
8) Mikor már szinte kész, mehet bele a kölescsipetke. Recept a blogon, tojás, kölesliszt és só kell csak hozzá. Külön szoktam megfőzni, kis levet kimerve hozzá a fazékból, amit vissza is öntök utána, mert a gulyásleves sokáig melegen tartható, de a csipetkét féltem, szét ne főjön.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése