Rengeteg receptben
szerepel egy-egy darab paprika, de télen csak vízízű, paprikának csúfolt
zöldségeket lehet kapni, így minden nyáron teszek el ételízesítőnek szánt
paprika”lekvárt”.
Mivel ezt tényleg csak
ételekbe szánom, nem sűrítem: hígabb formában, kisebb üvegekben teszem el. Az
üvegek mérete miatt nehezebb kialakítani a jó vákuumot, ezért fontos az, hogy
ne törekedjünk a leve elfövéséhez, illetve ne tegyünk hozzá pektint vagy más
zselésítőt. A folyósabb paprikalekvárban nem maradnak légbuborékok, amik miatt
könnyebben megromlik.
Ha a paprika ára
lemegy a (számomra) lélektani 300 Ft alá, egyszerre 2,5-3 kilóval veszek, ez az
a mennyiség, amit még türelemmel ki tudok csumázni, magtalanítani.
Erre a célra szigorúan
a piacon vásárolok be helyi termelőktől. (A paradicsommal ellentétben a paprika
termesztésével nem arattam sikert otthon, sátor és sok víz kell a szép
terméshez.)
paprikakrém | 905,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
paprika | 3 kg | 300 | 900 | piac |
víz | 2,5 dl | |||
só | 1 evőkanál | |||
lestyán | 3 evőkanál | DIY | ||
Na-benzoát | késhegynyi | 5 | ||
adag | 1 | 905 |
1) A paprikát megmosom, kicsumázom, eltávolítom az összes magot.
2) Fedő alatt kis lángon, egy bögre vizet alá öntve megpárolom.
Így a héjától sem kell megszabadítani.
3) Sózom, szárított lestyánnal ízesítem, végül késhegynyi Na-benzoátot hozzákeverek.
4) Turmixolom botmixerrel.
5) Kisebb üvegekbe mérem, dunsztolom. (Külön bejegyzés a pontos menetéről.)
Ebből a mennyiségből 9 kicsi üveg paprikakrém lett:
Ebből a mennyiségből 9 kicsi üveg paprikakrém lett:
Felbontás után hűtőbe téve még egy jó hétig eláll. Ha egyszerre fel tudod használni az egész üveggel, Na-benzoát se kell bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése