2016. augusztus 30., kedd

Ketchup 49 Ft / 370 ml üveg, ha van otthon paradicsom

Paradicsomot pürének nem szoktam eltenni, amióta lehet kapni jó áron üvegeset (amiben csak só és paradicsom van kizárólag). Ketchupot viszont eszünk, igaz, nem sült krumpli mellé :) Itt sem hámozom meg a paradicsomot, a botmixer megoldja, aki szeretné, annak az első lépés az "x" bevágás az alján, forró vízbe merítés, majd hámozás.

Kétféle receptet osztanék meg, az első markánsabb, chutney szerű, főleg, ha balzsamecetet teszel hozzá. A második olyan, mint a bolti: a körte édesíti és sűríti, ezzel váltottam ki a cukrot és a keményítőt. Ha nem elég édes, lehet több körtét vagy édesítőt adni hozzá, előző természetesebb, utóbbi kalóriabarát.

ketchup49Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
repceolaj0,5 dl70035Herbária
vöröshagyma160 gr, 3 db20032
paradicsom3 kgDIY
paprika2 db100
Na-benzoát vagy lekvárfixcsipetnyi
fűszerek: bors, majoranna, bazsalikom, "pikáns fűszerkeverék" (lsd. blogon), szegfűszeg150DIY
almaecet vagy borecet0,5 dl150075Lidl
20 gr
adag8392


ketchup mint az igazi240,6Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
paradicsom3 kg4001200DIY
édesítő (negyedannyi)100 gr4000400
körte0,5 kg500250DIY
borecet0,5 dl150075Lidl
20 gr
adag81925
A paradicsom egyenesen a kertből érkezik. A palántáimra nagyon vigyázok, még mindig szépek, csak a borús heteken nem érik olyan gyorsan. Már a másodültetés is hoz termést, igaz, kevesebbet, de utánpótlásnak kiváló. Az első fagyokig biztos bírják majd.
A fűszereket fűszertojásban áztatom benne, majd pürésítés előtt kiveszem. 
Az almaecettel bőségesebben bánok, mint a borecettel, utóbbi kicsit el is színezi a masszát.

Ez a leggyorsabb, legszaporább zöldségkrém, főleg, ha nem forraljuk el alóla teljesen a nedvességet. Ha sok a víz benne, dzsemfixet teszek bele Na-benzoát helyett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése