Nem jött be a sima tejek sós változata, más ízvilágra vágytam. Azt hiszem, sikerült.
A következő recept az alap:
szezám-napraforgó tej(szín) | 99,0 | Ft/adag | 116 | Ft / liter |
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
napraforgómag | 45 gr | 930 | 41,85 | Internetpatika |
szezámmag | 35 gr | 1220 | 42,7 | Pingvin Patika |
hántolt köles | 20 gr | 720 | 14,4 | Pingvin Patika |
víz | 1 l | |||
só | fél kávéskanál | |||
adag | 1 | 99 | 8,5 dl |
A köles adja a sűrűséget, de nem szabad vele túlzásokba esni, mert kocsonyás, nyákos lesz tőle a "tej". Nem szeretek külön olajat adni az alapanyagokhoz, így a napraforgót azért választottam, mert nemcsak ízben tesz hozzá az italhoz, hanem az olajtartalmat is ez adja. A szezámmagtól pedig tahini illatú lesz a végeredmény.
Frissen homogén, állás közben a tetején összegyűlik zsiradék, amit leszedek.
Így kapok majdnem 9 dl növényi tejet, amit ételtől függően barna rizsliszttel sűrítek be.
Pl. krumplifőzelékhez 2 dl "tejszín"-hez 2 evőkanál (20 gr) liszt, hamis besamelhez kicsit több, max (!) 30 gr.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése