A cseresznyét minden évben nagyon várjuk, de hiába szeretjük, hamar ráun a család. Hogy ne vesszen kárba, kompót, lekvár és szörp is készül belőle.
A tisztítást áztatással kezdem. Szeretik a kukacok, minden évben ádáz harcot vívok, hogy mellőzzem az érkezésüket. Sokan megvárják, amíg a kukac feljön a víz felszínére, én a lyukas cseresznyéket mind eldobom inkább.
1) Lekvár
Nem lesz olyan szép színe, mint a meggynek, így én kevés meggyet is szoktam tenni hozzá, hogy színezze a lekvárt. Persze nem kötelező.
Mosás és magozás után botmixerrel pürésítem, úgy, hogy nagyobb darabokat is hagyok benne.
A magozás legyen körültekintő, mert egyetlen mag is tönkreteheti az egész lekvárt, ha a botmixer szétvágja!
Felteszem főni, 10 percet fortyog. A habját elfövi, nem kell leszedni róla.
(A zöldségprésben megmaradt gyümölcshús is felhasználható lekvárnak, ha előtte kimagoztuk).
cseresznye lekvár | 1696,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
cseresznye + őrölt fahéj | 3 kg | DIY | ||
Dia Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő | 300 gr | 3640 | 1456 | Internet(patika) |
VAGY cukor | 1 kg | 240 | 240 | |
Haas 3:1 | 1 db | 200 | Lidl, tavaly szezonvégi akciós | |
vagy pektin | 30 gr | 240 | Spar | |
vagy konjac liszt | 30 gr | 309 | bulkshop.hu | |
citromsav | 1 kávéskanál | 0 | ||
Na-benzoát | késhegynyi | |||
gyümölcsprés | ||||
adag | 1 | 1696 | édesítővel |
Melegítés közben kell elkeverni benne a fahéjat, az édesítő- és a zselésítőszert, amikor még langyos.
A pektinnel kell ezek közül a legjobban vigyázni, édesítővel együtt add csak hozzá, mert könnyen összeáll. Ha ez véletlenül megtörtént, a botmixer kisegít, de úgy a gyümölcsdaraboknak is annyi.
A Haas befőzőkből sem kell annyi, mint a tasakon írják. Ha az egyet keveselled, akkor se tegyél bele kilónként egy zacskót!
Mindhárom zselésítőszerről elmondható, hogy hűlés közben dermed! A konjacliszt a legbecsapósabb, egyik pillanatban még folyik, félreteszed, és gumitalppá válik miatta az egész, szóval ismerd meg, tapasztald ki, és a kevesebb több elvet kövesd.
Ne várd, hogy forralás közben sűrűsödjön. A dunsztosüvegekbe még folyós állapotban kerülnek bele.
Ha sokáig marad fejre állítva, akkor úgy dermed meg, le se folyik az aljára.
2) Kompót
Mosás után magostul teszem el, a leszorító műanyagot méretre vágom, az üvegbe préselem, utána öntöm rá a fűszeres lét.
Az üvegek lezárása után citromsavas vízbe állítva sütöm még 20 percet (meleg dunszt), utána fordítom fejre. A kupakhoz érve forrni kezd a lé!
cseresznye befőtt | 758,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
cseresznye | 3 kg | DIY | ||
Dia Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő | 200 gr | 3640 | 728 | internet |
VAGY cukor | 0,75 kg | 240 | 180 | |
fahéj | pár db |
30
| ||
szegfűszeg | pár db | |||
szegfűbors | pár db | |||
citromsav | 1 teáskanál | 0 | ||
Na-benzoát | 1/4 kávéskanál | |||
adag | 1 | 758 | édesítővel |
Ne lepődj meg: színét veszti.
Minimális Na-benzoátot teszek csak bele, mert a levét is fel szoktuk használni gyümölcszselének.
3) Szörp, recept korábban a blogon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése