A meggy eltevése hasonló a cseresznyééhez, de sokrétűbben használható, könnyebben magozható és a színét sem veszíti el.
A tisztítást szintén áztatással kezdem, bár ezt szerencsére nem szeretik a kukacok. Hamar magozható.
Számos magozó gépet lehet venni és sok meggymagozós praktika terjed a neten, maradok a gumikesztyűs magozásnál. Amikor megvettem a meggymagozót, a harmadában bent maradt a mag, első körben így eltettem őket, észre se véve, majd gumikesztyűvel átnéztem, szóval ugyanitt tartottam.
1) Aszalás
Helytakarékos megoldás.
Négy tálcányi magozott meggyből lesz egy közepes befőttes üvegnyi aszalt meggy.
Nem cukrozom, nem áztatom keményítős vízbe, mosás és magozás után leaszalom. Így nem lesz olyan, mint a bolti, de egészségesebb is és ugyanolyan finom.
10 óra aszalás kell neki a gépben 60 fokon.
2) Lekvár
Mosás és magozás után botmixerrel pürésítem, úgy, hogy nagyobb darabokat is hagyok benne.
A magozás legyen körültekintő, mert egyetlen mag is tönkreteheti az egész lekvárt, ha a botmixer szétvágja!
Felteszem főni, 10 percet (se) fortyog. A habját elfövi, nem kell leszedni róla.
(A zöldségprésben megmaradt gyümölcshús is felhasználható lekvárnak, ha előtte kimagoztuk).
meggy lekvár | 2060,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
meggy | 3 kg | DIY | ||
Dia Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő | 500 gr | 3640 | 1820 | internet |
VAGY cukor | 1,5 kg | 240 | 360 | |
Haas 3:1 | 1 db | 200 | Lidl, tavaly szezonvégi akciós | |
vagy pektin | 30 gr | 240 | Spar | |
vagy konjac liszt | 30 gr | 309 | bulkshop.hu | |
citromsav | fél teáskanál | 0 | ||
Na-benzoát | késhegynyi | 0 | ||
adag | 1 | 2060 | édesítővel |
Melegítés közben kell elkeverni benne a fahéjat, az édesítő- és a zselésítőszert, amikor még langyos.
A pektinnel kell ezek közül a legjobban vigyázni, édesítővel együtt add csak hozzá, mert könnyen összeáll. Ha ez véletlenül megtörtént, a botmixer kisegít, de úgy a gyümölcsdaraboknak is annyi.
A Haas befőzőkből sem kell annyi, mint a tasakon írják. Ha az egyet keveselled, akkor se tegyél bele kilónként egy zacskót!
Ha a szörpből fennmaradt gyümölcshússal dolgozol, sokkal kevesebb zselésítő kell bele.
Mindhárom zselésítőszerről elmondható, hogy hűlés közben dermed! A konjacliszt a legbecsapósabb, egyik pillanatban még folyik, félreteszed, és gumitalppá válik miatta az egész, szóval ismerd meg, tapasztald ki, és a kevesebb több elvet kövesd.
Ne várd, hogy forralás közben sűrűsödjön. A dunsztosüvegekbe még folyós állapotban kerülnek bele.
Ha sokáig marad fejre állítva, akkor úgy dermed meg, le se folyik az aljára.
3) Kompót
Mosás után magostul teszem el, a leszorító műanyagot méretre vágom, az üvegbe préselem, utána hozzáteszem a többi hozzávalót és felöntöm tisztított forró vízzel az egészet.
Nemcsak dw édesítőszert használok, van, hogy 2 kávépötyi megy bele egy dunsztosba.
Az üvegek lezárása után citromsavas vízbe állítva sütöm még 20 percet (meleg dunszt), utána fordítom fejre. A kupakhoz érve forrni kezd a lé!
meggy befőtt | 50,0 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
meggy | 3 kg | DIY | ||
édesítőszer |
üvegenként 1-1- evőkanál
|
20
| ||
VAGY cukor | ||||
fahéj | pár db |
30
| ||
szegfűszeg | pár db | |||
szegfűbors | pár db | |||
citromsav | fél kávéskanál | 0 | ||
Na-benzoát | késhegynyi | |||
adag | 1 | 50 | édesítővel |
4) Szörp, recept korábban a blogon, kétféle is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése