Normál mód
1) Gyümölcsprésen átnyomtam a megmosott, kimagozott cseresznyét és meggyet.
A meggy több levet ereszt a cseresznyénél.
2) A kinyert lét felforraltam, közben literenként 100 gr Dia Wellness édesítőt, késhegynyi Na-benzoátot és fél kávéskanál citromsavat adtam hozzá. Cukorból ennek a négyszerese kell, vagyis 400 g cukor / liter, mert savanyú a meggy. Ne főzd, csak forrald fel a csírátlanítás miatt! Dunsztoltam, leírás itt.
3) A habját leszedtem, ebből lett a meggyhab (az eperhabhoz hasonlóan, recept a blogon).
4) A maradék gyümölcshúsból lekvár készül. Fahéjjal és pektinnel (vagy konjac liszttel) az igazi!
Lusta verzió
1) Erős (!) gyümölcsprésen átnyomtam a megmosott, de nem kimagozott cseresznyét és meggyet.
Durva hangja van, de az enyém elviszi szerencsére. Van, amit egyben kiköp a végén, van, amit összekaszabol.
2) A kinyert lét felforraltam, közben literenként 100 gr Dia Wellness édesítőt, késhegynyi Na-benzoátot és fél kávéskanál citromsavat adtam hozzá. Cukorból ennek a négyszerese kell, vagyis 400 g cukor / liter, mert savanyú a meggy. Ne főzd, csak forrald fel a csírátlanítás miatt! Dunsztoltam, leírás itt.
3) A habját leszedtem, ebből lett a meggyhab (az eperhabhoz hasonlóan, recept a blogon).
4) A magokat és a maradék gyümölcshúst beáztattam tisztított vízbe, egy napot állt a hűtőben.
5) Leszűrtem róla a levet, felforraltam, édesítettem (ahogy a 2. pontban írtam) és dunsztoltam.
1 kg meggyből fél liter lé lesz a zöldségprés után, majd ugyanennyi vízzel fel lehet tölteni a masszát, így összességében 1 kg gyümölcsből 1 liter szörpöt készíthetünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése