Tegnap "gombáztam". A győri vásárcsarnokban frissen szedett, kiemelkedő minőségű gombát kapni. Mivel nem értek a gombákhoz és életveszélyes az ezzel való ügyeskedés, nem szedek soha, és Nektek sem ajánlom, ha nem tudjátok hol bevizsgáltatni.
A gombánál mindig a tönk alját nézem meg, frissen szedettnél még hófehér, ott kezd először barnulni-fonnyadni. A kalap összezártsága az életkorát mutatja.
Van, hogy 400 Ft-ért ki lehet fogni kilóját, de a bolti társainál ez olcsóbb és jobb minőségű is.
Felvásároltam az összes barna csiperkét (két és fél kiló volt csak), mert egyrészt nem kell hámozni, másrészt sokkal erőteljesebbnek érzem az ízét a sima, fehér társánál.
A nagyobb fejeket félretettem, a kisebbekből és ezek tönkjeiből gombás szószt tettem el, mert már elfogyott a nyáron gyártott gombás-padlizsános mártásom. A gombákat a megmaradt chilimentes húsos babbal töltöttem meg, ez volt a mentő ötlet, hogy ne menjen kárba.
A költségvetése így egész kellemes:
hússal töltött gomba | 199 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
kókuszzsír | 1 evőkanál | 1000 | 30 | Internetpatika |
gombafejek | 600 gr | 660 | 396 | piac |
darált húsos étel | 1,5 adag | maradék | ||
sajt | 10 dkg | 1700 | 170 | Lidl |
friss turbolya | 1 csokor | DIY | ||
adag | 3 | 596 |
A töltött gomba változatosan elkészíthető, fetasajttal és sonkával töltve itt találjátok a receptet.
1) A gombákat mosd meg, de ne áztasd!
2) Vágd ki a tönkjét!
3) Töltsd meg, amivel szeretnéd!
4) 200 fokos sütőben, alufóliával letakarva süsd kókuszzsírral kikent sütőtálcában, amíg levet nem ereszt, majd a végén, az alufóliát levéve sajttal a tetején süsd még 5 percet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése