Áprilisig tartott az augusztusban eltett sok-sok üveg padlizsános-gombás mártás, így kellett egy kis utánpótlás. Ennél nagyobb tételben szoktam nekiállni, de nem volt több gombám, az alig 2 kiló gombából így két 0,5 és két 0,33 literes üveggel született, mert a végén a dunsztolás miatt vizet is kellett adnom hozzá.
Az eltevés főbb kellékeit ebben a posztban gyűjtöttem össze.
Itt pedig a dunsztolás részletes leírását találod.
Itt pedig a dunsztolás részletes leírását találod.
gomba alapmártás | 1600 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
kókuszzsír | 4 evőkanál | 1000 | 120 | Internetpatika |
gombafejek | 2 kg | 660 | 1320 | piac |
lilahagyma | 0,5 kg | 300 | 150 | piac |
só, víz, (Na-benzoát) | 10 | |||
friss turbolya | 1 csokor | DIY | ||
adag | 1 | 1600 |
1) Mindent fertőtlenítettem a konyhában, akkor is, ha természetesen tiszta volt: a mosogatót, az asztallapot, a műanyag vágódeszkát, a kést, a serpenyőt, a lábast. (Ha kóstolsz közben, akkor a kiskanalakat is, mert nem eszünk bele a mártásba!!!)
2) Előkészítettem az üvegeket. Átmostam kézzel, majd a mosogatógépbe tettem. Amíg dolgoztam a szósszal, addig átmosta őket, és itt különösen jól jön, hogy forrón szeded ki őket.
Ha nincs géped, akkor lábasban tedd fel a tűzhelyre a kupakokkal együtt citromsavas vízben, utóbbi a vízkőfoltok ellen van.
Ha nincs géped, akkor lábasban tedd fel a tűzhelyre a kupakokkal együtt citromsavas vízben, utóbbi a vízkőfoltok ellen van.
3) 0,25 kg lilahagymát kókuszzsíron megpirítottam wokban, majd mindig annyi megmosott, felszelt gombát adtam hozzá, hogy ne álljon a kieresztett levében, hanem sisteregve süljön-piruljon. Ezt a hagymamennyiséget 1 kg gomba kísérte. Ha megvolt, átöntöttem a lábasba.
4) Botmixerrel krémesítettem, de ügyeltem rá, hogy bőven maradjanak benne gombadarabok.
Fontos, hogy csak akkor válik melegen dunsztolhatóvá, ha folyós annyira, hogy ne maradjanak a krémben légbuborékok, ha fejtetőre fordítod!
Ehhez az állag eléréséhez még fél liter vizet kellett hozzáöntenem. Használj tisztított vizet, mert máskülönben vízköves lesz a mártás üvege belülről.
Mivel csak 4 üveg lett, így nem tettem bele Na-benzoátot, egyedül dunsztolással tartósítottam. Ha nagyobb tételben dolgozol, ami nem fogy el 1-2 hónapon belül, használj minimális tartósítószert, főleg, ha kezdő vagy az eltevésben!
5) Üvegekbe mértem, öt percig fejtetőn állítva hagytam, majd visszafordítva becsomagoltam paplanba, hogy lassabban hűljön ki.
Ezt a mártást joghurttal / tejföllel / cocomasszal még higítom majd felhasználás előtt.
Ezt a mártást joghurttal / tejföllel / cocomasszal még higítom majd felhasználás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése