2016. április 15., péntek

Dunsztolás

A tartósítószer-mentes, egészséges étkezéshez nem kell megvenni a drága, agyonmarketingelt bolti élelmiszereket, elég egyszer-egyszer nekiállni befőzni, és ha csinálunk valamit, akkor már helyesen eltenni a finomságokat.

A fagyasztás és aszalás mellett a dunsztolással lehet tartósítani, ennek is két fajtája van.

1. HIDEG DUNSZTOLÁS

1.1) Mindent fertőtleníts magad körül, amin és amivel dolgozol!
Nem elég, ha tisztának tűnik, a csíramentesség a lényeg. Ecettel vagy citromsavval szoktam átmosni a mosogatót, a konyhapultot, a tűzhelyet, majd a vágódeszkát, kést, lábast, edényt, szűrőt, kanalakat (a kóstolgatáshoz) - mindent, amit használok közben. Lekvárokhoz érdemes külön lábast, keverőeszközt, tölcsért alkalmazni.

1.2) Készítsd elő az üvegeket!
Bár mindig kitisztítom, ha kiürült egy üvegem, de a használtakon könnyen maradhat lerakódás vagy címke. Ezeket üvegmosó kefével vagy fém dörzsivel ledörzsölöm. 
TIPP: A masszív, ragacsos címkék is lejönnek növényi olaj és szódabikarbóna keverékével.

Úgy időzítve csírátlanítom az üvegeket, hogy forróak legyenek, amikor megtöltöm őket. 
Ezt lehet: 
- tűzhelyen lábasban - a vízbe tegyél ilyenkor citromsavat, különben vízcseppes lesz a végeredmény!
- sütőben vízzel félig töltve az üvegeket és a tepsit is 100-150 fokon - szintén citromsav kell a vízbe.
- mosogatógépben üveg programon.

1.3) Főzz lekvárt, mártást, szörpöt recept szerint! 
A lényeg, hogy csak a folyós állagúakat lehet hidegen dunsztolni. 

1.4) A végén add hozzá 
- a citromsavat (szín megőrzése érdekében),
- a Na-benzoátot (a tartósítás miatt) egy késhegynyi elég egy lábasnyi mennyiséghez,
- a konjaclisztet / pektint / útifű maghéjat / chia magot / lenmagot (a kocsonyásítás miatt)
- vagy a 3:1 porokat, ha használsz olyant. Van, amihez szoktam, de leárazásokkor veszem őket.

1.5) Merd üvegbe,
1 cm szabad hely maradjon felül, majd rögtön zárd rá jól a tetőt és fordítsd fejre 5-10 percre!
Nem kell celofánt használni, elég, ha tiszta, sérülésmentes a kupak.
Meleg üvegbe töltsd, máskülönben szétpattanhat!

1.6) Az aljára visszafordítva csomagold jól be vagy tedd hűtőtáskába (a hő hosszabb megőrzése miatt). 
A vákuum úgy keletkezik, ha lassan hűl ki.


2. MELEG DUNSZTOLÁS

2.1) Mindent fertőtleníts magad körül, amin és amivel dolgozol!

2.2) Készítsd elő az üvegeket!

2.3) Főzz!

2.4) Merd üvegekbe és zárd rá a tetőt légmentesen! 

2.5) Tedd vízbe, hogy ellepje, és melegítsd fel a vizet,
néha le kell szorítani ehhez az üvegeket, de arra ügyelj, ne érje közvetlenül hő az  üvegeket. Konyharuhát szoktam az edény aljára gyömöszölni. Itt is kell citromsav a vízkőfoltok ellen. 
Forrald addig, amíg az üvegek beltartalma is át nem forrósodik és nem fortyog 20 percen át!

2.6) Csomagold jól be, hogy lassan hűljön ki!

A meleg dunsztolás előnye, hogy hamar kiderül, ha nem zár légmentesen az üveg... hátránya, ha emiatt befolyik a víz.
Az üvegek szétpattanására nagyobb az esély, mint a hideg dunsztnál.
Meleg dunsztot akkor szoktam használni, ha nem tudom teljesen forrón az üvegbe tölteni a szószt. A padlizsánkrém pl. ilyen, mert annyira köpköd forrás közben, hogy még a plafonra is jut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése