Mivel a tiszta étkezés alapja a mesterséges összetevők mellőzése, így az ételízesítőket az ízfokozók miatt teljesen el kell hagynunk. A korábban megírt ételízesítő recept mellett érdemes havonta egy jó nagy fazék hús- vagy zöldséglevest is főzni, mert minden része felhasználható belőle.
Szép sorjában:
- a levét leszűrtem, 1 literes adagokban lefagyasztottam (az üvegben levőt a húsokkal együtt elvittem nagymamámnak - üvegben ne fagyassz, mert szétnyomja a jég).
Nem érdemes jégkockatartóba sem adagolni, mert olyan kevés mennyiség nem érződik az ételen, csak akkor, ha a vizet teljesen elpárologtatjuk róla. Nem éri meg a befektetett energiát a több órányi plusz főzés, ráadásul tele lesz párával a lakás, még páraelszívó mellett is.
- krumpli bár nem való bele, de sütőben sült tócsnihoz (cicege, lapcsánka) kellett
- a sárgarépa a mai köret az ebédhez
- a zellerből és a fehérrépából zeller"golyók" lettek, ehhez kellett a metélőhagyma
A Lidlben húsvét előtt vásárolt akciós zöldségeket használtam fel hozzá, így ez egy nagyon költséghatékony lé lett.
húsleves | 780,0 | Ft / 8 l | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
csirkehús | 700 gr | 400 | 280 | Spar |
vöröshagyma | 1 db |
500
|
Lidl
| |
sárgarépa | 8 db | |||
gyökérzöldség | 2 db | |||
zeller | 1 db | |||
paprika | 1 db | |||
(kel)káposzta | 2 levél | |||
burgonya | 2 db | |||
karalábé | 1 db | |||
petrezselyemzöld | 4 evőkanál | DIY | ||
lestyán | 2 evőkanál | DIY | ||
bors | 10 szem | |||
paprika/paradicsom krém | 2 evőkanál | DIY | ||
só | 2 evőkanál | |||
adag | 1 | 780 |
A mai sült csirkéhez tettem be még zöldségeket a zacskóba, kevés sárga- és sok fehérrépát.
A pecsenyeléből fehérrépás paradicsomleves készült, amit a zellergolyókkal fogyasztottunk el (recept külön). Így semmi nem veszett kárba.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése