Hétfőn-kedden főzelék lesz a menü, kétfélét készítettem, hogy ne együk egymás után ugyanazt; a két ételt teljesen másképp fűszereztem emiatt. Mindegyikbe házi tejfölből készült a habarás, mert az elkészítés módja miatt ugyanannyi a zsírtartalma a "tejföl"-nek és joghurtnak is. Ha nincs otthon, inkább joghurtot ajánlok helyette.
A húsgolyó sütésével együtt összesen 1 órát vett csak igénybe.
zöldborsófőzelék | 192,1 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
mirelit zöldborsó | 450 gr | 200 | Lidl | |
lilahagyma | 80 gr | 240 | 19,2 | Spar |
házi tejföl | 350 gr | 200 | 70 | DIY |
barna rizsliszt | 2 evőkanál | 700 | 35 | Internetpatika |
gyömbér | 1 cm hosszú | 1500 | 30 | Lidl |
tárkony | 1 evőkanál | DIY | ||
kókuszzsír | 1 evőkanál | 1000 | 30 | Internetpatika |
só | 1 evőkanál | |||
adag | 2 | 384 |
zöldbabfőzelék | 154,7 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
mirelit zöldbab | 650 gr | 400 | 260 | Lidl |
lilahagyma | 80 gr | 240 | 19,2 | Spar |
házi tejföl | 500 gr | 200 | 100 | DIY |
barna rizsliszt | 2 evőkanál | 700 | 35 | Internetpatika |
harissa+pirospaprika | 1 evőkanál | 20 | külföld | |
olasz fűszerkeverék | 1 evőkanál | DIY | ||
kókuszzsir | 1 evőkanál | 1000 | 30 | Internetpatika |
só | 1 evőkanál | |||
adag | 3 | 464 |
húsgolyó | 117,4 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
darált sertéscomb | 530 gr | 870 | 460 | hentes |
lilahagyma | 80 gr | 240 | 19,2 | Spar |
répa | 80 gr | 200 | 40 | Penny |
zabpehely | 70 gr | 400 | 28 | Penny |
tojás | 1 db | 40 | házi | |
só | 1 evőkanál | |||
adag | 5 | 587 |
Hogy hogyan lehet időt spórolni? Praktikus sorrenddel.
1) Az összes ételhez megpucoltam és felaprítottam gépben a hagymát.
2) Két edényben kókuszzsíron megpirítottam a hagymát. Mindegyikhez fél-fél deci vizet öntöttem utána, nehogy leégjen. A zöldfűszereket és a gyömbért (egyben) hozzáadtam, majd felöntöttem vízzel, hogy pont ellepje.
3) Amíg fedő alatt takaréklángon párolódtak a zöldségek, elkészítettem a húsgolyókat: a maradék hagymához egy sárgarépát tettem az aprítóba és összevágtam, majd a húst, a tojást, a sót és a zabpelyhet már fakanállal dolgoztam bele.
4) Amíg a húsgolyóban kicsit megszívta magát a zabpehely, a zöldborsót fejeztem be, mert az hamarabb megfő. Könnyed habarást készítettem: a házi tejfölben elkevertem a rizslisztet, majd kanalanként belemertem a főzővízből a tejfölbe, amíg fel nem melegedett, csak azután öntöttem bele a főzelékbe. Így kerülheted el, hogy csomós legyen a végeredmény.
5) A húsgolyókat megformáztam vizes kézzel és betettem a sütőbe 200 fokra. Ennyi húsból egy tálcányi lesz.
6) A zöldbabfőzeléket is behabartam, csak a harissát és a pirosaprikát is a rizsliszttel együtt a tejfölhöz adtam.
7) Kivettem a sütőből a húsgolyót. Az alján lehet látni, ha kész.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése