Hízékony alkat lévén sajnos lételemem a fogyókúra, hiába figyelek arra általában, hogy sportoljak és egészségesen táplálkozzak, rögtön meglátszik rajtam minden kisiklás. Őszintén szólva mostanában úgy is alakult, hogy inkább a kihágások lettek rendszeresek, nem a spinningek... :)
Elhatároztam, változtatok ezeken a tarthatatlan állapotokon, így a továbbiakban alakbarát ételreceptekre számíthattok tőlem. Sajnos nagy kedvenceim a tejtermékek, de azokat is igyekszem most minimalizálni a mindennapokban, így reggeli-alternatívákra is bőven hozok majd példákat.
Régebben évente kétszer léböjtkúrát tartottam. Nagyon sikeresek voltak, vissza se híztam a leadott kilókat az egészséges táplálkozásnak köszönhetően, de senkinek nem ajánlom őket. Nemcsak a testet, a lelket is kifacsarja.
Szerencsére a kolléganőkkel nagyon összetartunk ebben. Egyedül nem biztos, hogy képes lennék fogyókúrázni, kell hozzá a társas támogatás. Így együtt vágunk neki.
A mai ebédünk a következő volt:
zöldbabfőzelék köleses csirkemell-falatkákkal | 364,5 | Ft/adag | ||
Hozzávalók | mennyiség | ár/kg | ár | beszerzési hely |
fagyasztott zöldbab | 1 kg | 400 | 400 | Lidl |
lilahagyma | 1-1 db | 240 | 48 | Spar |
kókuszzsír | 1 evőkanál | 1000 | 30 | Internetpatika |
alaplé + víz | 0,5 l + 0,5 l | DIY | ||
só | 1 evőkanál | |||
rozmaring | 2 evőkanál | DIY | ||
tökmagliszt | 25 gr | 1400 | 350 | Internetpatika |
csirkemell | 330 gr | 1499 | 494,67 | Coop |
köles | 50 gr | 625 | 31,25 | Internetpatika |
tojás | 1 db | 40 | házi | |
só | 1 teáskanál | |||
repceolaj | 0,5 dl (formázáshoz) | 800 | 64 | Herbaház |
adag | 4 | 1458 |
A legidőtakarékosabb eljárás a következő sorrendet követi:
1) 50 gr kölest kis sóval dupla vízben megfőztem.
2) Kivettem a mélyhűtőből egy doboz alaplét, és meleg vízbe állítottam, hogy könnyen kicsusszanjon a tartóból.
3) Mindkét lilahagymát megpucoltam és aprítógépben feldaraboltam.
4) A hagyma felét kókuszzsíron megdinszteltem, az alaplét hozzáadtam és felolvasztottam. Ez után került csak bele a zöldbab. Annyi víz kell hozzá, hogy épp ne lepje el teljesen. Mivel nem használunk habarást, így óvatosan kell mérni a vizet. Ha szárított rozmaringot használunk, most adjuk hozzá, a frisset elég a legvégén.
5) Amikor a zöldbab megfőtt, egy részét, kb. egy bögrényit kivettem belőle, összeturmixold és ehhez kevertem hozzá a tökmaglisztet. Az így kapott masszát használtam habarásként. Kész is a főzelék, most sózd utána, ha kell még bele.
6) Nekem két edényem van az aprítógéphez, így összeállítottam a húsgombócot a "habarás" elkészítése előtt, amíg megfőtt a főzelék.
Az aprítóban összedaráltam a csirkemellet és beleütöttem a tojást, megsóztam. Ezek elegyítése után már fakanállal dolgoztam, hozzáadtam a főtt kölest és a hagymát. Ez a fasírtnál hígabb lesz, így olajos kézzel lehet belőle golyókat formázni.
7) A húsgombócokat előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütöttem.
A kép hidegen készült. Az önmagával sűrített főzelékek jellemzője, hogy kiválik belőle kissé a víz, felmelegítve azonban krémesre keverhető a szaftja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése