2021. január 18., hétfő

Kenyérsütés lustán, olcsón, mesterfokon

A kenyérreceptet egy kedves barátnőm ajánlotta, az eredetit a bettyhobbikonyha.cafeblog.hu oldalon találjátok. Ez tényleg működik és jó! 
Hiába van fent 1.000.000+ recept az interneten, én is futottam már bele, hogy köze nem volt a valósághoz, ami összeállt belőle. 



Elöljáróban ennyit, hogy az alábbi táblázatban megadott mennyiségek a saját formakenyér tepsimre vonatkoznak (egy darabra), ebből 3 fér egymás mellé a sütőbe maximum helykihasználásnál. Az enyém zománcos, a mezei ezüst színű kenyérsütő formában csak nem akart rendesen megsülni a kenyér, így a rácsra kivéve kellett befejeznem a sütést. El is ajándékoztam inkább. A fekete társa jobb választás. Szilikonos sütőpapír nélkül semmiképp sem merek próbálkozni vele.
mindennapi tönkölykenyerünk434Ft/adag
mennyiség (gr)ár/kg vagy dbárbeszerzési hely
1
zabpehely7540012
víz15000
2
kovász150100100
víz60000
tk. tönkölyliszt325550179   aprómagok
3
tk. tönkölyliszt300550165aprómagok
magok (len, tök, szezám, chia, mák)751400105    aprómagok
152003
adag1690 gr-ból1,3 kg kenyér lesz végül564
1) Forrázd le a zabpelyhet a vízzel és hagyd kihűlni egy nagyobb kelesztőtálban.
2) Keverd hozzá a feletetett, erős kovászt, a vizet és a lisztet. Hagyd állni min. 4-6 órát. Általában este szoktam megcsinálni, és reggelig félreteszem, nyáron hűvösebb helyet keresve neki.
3) A masszához add hozzá a lisztet, magokat, sót, alaposan keverd össze egy kanállal és a sütőpapírral bélelt kenyérformába öntsd bele és egyengesd el a tésztát. Akkor jó a tésztád, ha nem folyós, de képlékeny. Ilyenkor vizes konyharuhával letakarom, hogy a teteje ne száradjon ki és ne emelkedjen meg, lyukat hagyva a kenyérben.
4) Kelesztés után hideg sütőbe tesszük, 240 fokra állítva, majd kb. 50-55 perc után lesz kész. Fél óra után sütőpapírral letakarom a tetejét is. Ha kérge megsült már sötétbarnára alul is, belül szintén jó lesz.

Ezt a receptet sokféleképp lehet variálni.
A 3. szakaszban tehettek hozzá magliszteket is. 
Ha egyszerre hármat sütök, akkor nemcsak a liszteken változtatok kicsit, hanem mindegyik kenyérbe más-más mag kerül.
Rozzsal és sima búzával költséghatékonyabb, íme, a kalkuláció - hogy lássátok, fehérkenyeret nem kaptok ennyiért:

mindennapi rozsos kenyerünk246Ft/adag
mennyiség (gr)ár/kg vagy dbárbeszerzési hely
zabpehely7540012
víz15000
kovász150100100
víz60000
rozs32523576aprómagok
tk. búzaliszt3008024aprómagok
magok (len, tök, szezám, chia, mák)751400105aprómagok
152003
adag1690 gr alapanyagból1,3 kg kenyér lesz végül320

Az árakat az aprómagok oldalról hoztam, mert onnan rendelem a gabonákat, hüvelyeseket. A posta akkor éri meg a legjobban, ha 29 kilót rendelsz, így kb. 100 Ft/kg-ra jön ki. A búzát pedig helyben veszek 40 kilós zsákban. Mindegyiket otthon őrlöm meg, de persze bolti liszttel ugyanúgy működik.

A vendégeknek fehér kovászos kenyeret is sütök így, de BL55 lisztből kb. másfélszeres mennyiség kell. A lényeg, hogy nem szív fel annyi vizet, mint a teljes kiőrlésű liszt, így a harmadik keveréskor annyi lisztet adok hozzá, hogy az állaga jó legyen.

A végeredmény pihe-puha szellős kenyér finom kéreggel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése