2019. október 21., hétfő

A természet ajándéka: az erdei gombák

Imádok az erdőben bogarászni, a húsvéti tojáskeresésre emlékeztet gyerekkoromból. Az erdő kikapcsol, megnyugtat, feltölt. Igazi flow élményt ad. Csak arra koncentrálok, amit éppen csinálok, nem kalandoznak el a gondolataim se jó, se rossz élmények felé. Egyszerűen élvezem a levegőt, a fákon átszűrődő napsütést, a növényeket, az állatneszeket, ... azt, hogy élek.

A facebook oldalamon egyre több gombás ételt láthattok.
A gomba viszont nem játék, elég egyetlenegyszer hibázni...  ☝💀

Pár alkalommal voltam már vezetett gombatúrán, mindig gomba-szakellenőrrel, és legközelebb is csak így indulok útnak. Egy gombatúra Tatabányán és az Őrségben is 2000 Ft-ba kerül, mielőtt bárki azt hinné, túlontúl megkérik az árát az információknak és az életmentésnek...
Vigyél magaddal kosarat és kést is, ha vállalkozol rá, de úgyis el fogják mondani. Első alkalommal egy tenyérnyi gomba maradt a kosaramban, miután átválogatták, de akkor is élveztem a túra minden egyes percét. Azóta már nem szedek össze mindent, amit látok, hanem célirányosan keresgélek.




Minden túra után készítek:
- szendvicskrémet - nem túl szapora, hisz rettentően összemegy sütés közben, de pár picike ételtartót meg tudok tölteni, amik mennek a fagyasztóba, nem ront az állagán.
- gombaport - leaszalom és aprítóban szétzúzom, ez például remek felhasználása a tönköknek, amik nagy rosttartalma emésztési problémákat okozna, viszont egyébként ehetőek (pl. őzláb). Ízesítésre is használom. A tükörtojásra szórok, levesbe, sőt volt már, hogy a gnocchi mellé készült gombás-tejszínes csirkemellbe csak ez került, friss gomba nem, mert nem volt otthon.

És ha van elég gomba, akkor:
- rántott gombát - a rántott őzlábgomba valami fenséges! Elmondani nem lehet, ki kell próbálni...
- grillezett gombát - a galambgombát wokban szoktam pl. megpirítani.
- gombapaprikást - vegyes erdei gombából a legfinomabb.
- töltött gombát - a dobverők alkalmasak erre igazán, most találtunk és milánói szószt tettem bele mozzarella sajttal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése