2019. október 28., hétfő

Mindennapi "tej" 123 Ft/liter

Megosztom Veletek a tökéletesített növényi tej receptjét, mert az elmúlt években sokat csiszolódott.
Ízre semleges, állagra krémes-híg, nem túl tömény. Fontos azonban pár dolog betartása.


mindennapi "tej"111Ft/adagFt / liter
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
kókuszreszelék 60 gr107665Lidl
basmati rizs / köles10 gr100010Bulkshop
napraforgó lecitin2 gr1000020Paleocentrum, IHerb
édesítő (négyszeres)10 gr284428Pingvin
késhegynyi
víz1,2 l
adag112310 dl

1) Minden hozzávalót a leveskészítőbe teszek és krémleves funkcióval megfőzöm. (A lecitint is. Azt el ne sokalld, mert kékeszöld színe lesz tőle különben.)
2) Ha végzett, azonnal leszűröm, ha állt egy kicsit, újra turmixolom.
3) Forrón a hűtőbe teszem. Lassabb hűlésnél van ideje megkeményedni a tetején a kókuszzsírnak. Hiába az emulgeálószer, akkor is szétválik.


Szóval, mivel kevés szárazanyag van benne, kevesebb vizet szív fel, így több tej marad. 100  gr kókuszreszeléknél már csak 7 deci marad a standard méretű leveskészítőben, így az 1 liter megvan (1,3 literes tartály esetén).
Egyáltalán nincs kókuszíze.
A rizs vagy köles ellenére sem nyálkás.
A napraforgó lecitin kissé nehezebben beszerezhető és rendkívül drága, de mindössze 2 gramm kell egy adag tejhez, szóval ha csak ezt rendeltek egy webshopból, még szállítási költséggel számolva is megéri szerintem. A Paleocentrumból vettem 300 grammos kiszerelést idén márciusban, és még mindig bőven van belőle. Kis tégelyben tárolom, mert a nedvességet nem szereti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése