2016. május 23., hétfő

Cukormentes akácszörp 250 Ft / liter

Az akácszörp tavaly nem sikerült igazán, mert még szinte bimbózó fürtöket tettem bele.
Rájöttem, meg kell várni, amíg a bibéje kilátszik a virágporral, különben nem adja vissza az ízt. Száraz, napos időben érdemes csak szedni, szinte akkor, amikor már majdnem elvirágzott.


A neten található receptek töménytelen mennyiségű cukrot emlegetnek, igazából kicsit ízesített szirupok készülnek. Én inkább a legerősebb virágíz kinyerésére törekszem. Ezt úgy lehet elérni, hogy ha minél több virágot csak a citrommal áztatunk be, és csak ha állt 2-3 napot a hűtőben (!), akkor édesítjük ízlés szerint.

Ezt használom édesítésre:

Egy szörp költségtáblázata így néz ki:

szörp745,0Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
kezeletlen citrom1 db / liter900375Lidl
akácvirágamennyi belefér0DIY
mentalevélpár dbDIY
Na-benzoát1 késhegynyi10
Dia Wellness negyedannyikb. 100 gr / 3 liter3600360Internetpatika
üvegekjól záródó
adag14 literes dunsztos --> 3 l745

1) Tiszta helyről, meleg napok után virággyűjtés.
2) Dunsztosban a nem megmosott virágok és a megmosott citrom vékony (!) karikáit rétegezzük.
3) Ha ásvány- vagy csapvizet használunk, vízköves lesz majd a szörp üvege belülről, így tisztított vízzel öntöm fel. A tetejére teszek egy kis műanyag dobozt, hogy teljesen ellepje a víz a virágokat.
4) Ázzon hidegben 2-3 napot, vagy ha erre nincs lehetőség, úgy csak egy éjszakát, nehogy erjedésnek induljon. Érdemes naponta egyszer átkeverni.
4) Leszűrjük. Melegedvén, még nem forrón édesítjük. A pötyitabletták és társaik érződnek az ízen, steviával sem találtam el eddig a megfelelő ízt, így kizárólag DW negyedannyi ugyanannyit használok.
A dunsztolást külön bejegyzésben írtam meg.



Az eltarthatósága 1-2 hónap, mert utána elillan az akác finom illata, és sima, egyszerű limonádé íze lesz a szörpnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése