2016. július 28., csütörtök

Friss paradicsom a kertből

Most kezdett el érni a paradicsom kint a kertben, vagyis a befőzéshez ettől az időponttól érdemes beszerezni az alapanyagokat a piacon, helyi termelőtől.

Otthon késő tavasszal 8 tő nem (!) determinált növekedésű paradicsompalántát ültettem, vegyesen a normált és a koktélt, majd pár héttel ezelőtt ezeket szaporítottam őket, mert pont addigra teremnek majd, mire ezek egyre kevesebbet. Persze folyamatos ápolást igényelnek, de az ízükkel nem vetekszik semmi.

A napi fogyasztás mellett hetente két ekkora tányér termést viszek be. (Ikeás mélytányér)



Mivel a paradicsom 720 ml-es üvegje, ami tényleg csak paradicsomot és sót tartalmaz, 300-350 Ft-ba kerül, azt nem teszek el télire. Helyette ízesített ketchupot, dunsztolt lecsót és aszalt paradicsomot raktározok el. A ketchuphoz és a lecsóhoz a piacon veszem az alapanyagot, mert kis tételben nem szívesen piszmogok vele, ami pedig a kertből érkezik, megy az ételbe vagy az aszalóba.

Az aszalt paradicsomot nem teszem bele olajba, jártam már pórul vele... Helyette felhasználás előtt áztatom be, vagy ha levesebb étel készül, még ez se szükséges. Az aszalt paradicsom szörnyen drága, és ki tudja, mibe áztatják előtte, így szerintem ezt éri meg a legjobban készíteni belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése