2016. július 11., hétfő

Gulyásleves 3000 Ft / 10-12 fő

A jó gulyásleves elkészítése 3-3,5 óra, de kiadós étel nagyobb társaságnak is, és az előkészületek után nem kell rá vigyázni, magában megfő.
Az étel lelke a házi ajvár, pirospaprikát nem is teszek hozzá, hanem a házi paprikakrémet.
Nekem most fogyott el az utolsó üveggel, jövő hónapban készül a következő évi!

gulyásleves2945,0Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
kókuszzsír20 gr100020Internetpatika
szalonna50 gr2000100hentes
marhahús1 kg25002500hentes
vöröshagyma2 db50Lidl
répa0,5 kg200100Lidl
gyökér1 db50Lidl
újburgonya0,5 kg10050Spar
paradicsompüré2,5 dl50075Lidl
ajvár2 dlDIY
bors10 db
fűszertojásba
babérlevél2 dbDIY
köménymag10 dbDIY
zellerszár (vagy zöld)2 evőkanálDIY
lestyán2 evőkanálDIY
kölescsipetke1 tojásból
adag12945

1) Felkockázom a húst, hasonló méretű darabokra, lehetőleg minél kisebbre. 
    Nekem ez a legidőigényesebb része a főzésnek. 
   A hagymát is felaprítom, azt mindig aprítógépben, mert szörnyen könnyezek miatta.
2) A csíkokra szelt szalonnát megpirítom, majd a kókuszzsírral együtt a hagymát is megdinsztelem rajta. Nagy a lábas, ezért a kisült zsír nem keni be a fazék alját teljesen.
3) A húst ezután adom hozzá, folyamatosan kavargatva átsütöm kissé, és ha már mindenhol érte a hő, akkor öntöm fel kis vízzel, max fél literrel. Itt kell sózni.
4) Amíg magában, FEDŐ ALATT párolódik a hús (fél órát szoktam neki adni), a zöldséget is előkészítem: a répát és a gyökeret felszelem (ha van otthon zeller vagy karalábé, mehet bele, de negyedelve, hogy ki lehessen szedni a végén). A krumplit is fel lehet kockázni, de víz alá kell tenni, amíg később belekerül a levesbe.
5) A répa és a gyökér hozzáadása után teszek még hozzá 3-4 liter vizet, a fűszertojásba beletéve hozzáadom a borsot, babért, köménymagot, zellert, lestyánt.
6) Fél óra után a paradicsompürét és az ajvárt is belekeverem. Ez az étel lelke. Vizet még öntök ekkor hozzá, ha kell.
7) A krumplit csak jó egy órával később teszem bele.
8) Mikor már szinte kész, mehet bele a kölescsipetke. Recept a blogon, tojás, kölesliszt és só kell csak hozzá. Külön szoktam megfőzni, kis levet kimerve hozzá a fazékból, amit vissza is öntök utána, mert a gulyásleves sokáig melegen tartható, de a csipetkét féltem, szét ne főjön.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése