2016. július 5., kedd

Paprika télire, ételízesítésre

Rengeteg receptben szerepel egy-egy darab paprika, de télen csak vízízű, paprikának csúfolt zöldségeket lehet kapni, így minden nyáron teszek el ételízesítőnek szánt paprika”lekvárt”.

Mivel ezt tényleg csak ételekbe szánom, nem sűrítem: hígabb formában, kisebb üvegekben teszem el. Az üvegek mérete miatt nehezebb kialakítani a jó vákuumot, ezért fontos az, hogy ne törekedjünk a leve elfövéséhez, illetve ne tegyünk hozzá pektint vagy más zselésítőt. A folyósabb paprikalekvárban nem maradnak légbuborékok, amik miatt könnyebben megromlik.

Ha a paprika ára lemegy a (számomra) lélektani 300 Ft alá, egyszerre 2,5-3 kilóval veszek, ez az a mennyiség, amit még türelemmel ki tudok csumázni, magtalanítani.

Erre a célra szigorúan a piacon vásárolok be helyi termelőktől. (A paradicsommal ellentétben a paprika termesztésével nem arattam sikert otthon, sátor és sok víz kell a szép terméshez.)

paprikakrém905,0Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
paprika3 kg300900piac
víz2,5 dl
1 evőkanál
lestyán3 evőkanálDIY
Na-benzoátkéshegynyi5
adag1905

1) A paprikát megmosom, kicsumázom, eltávolítom az összes magot.
2) Fedő alatt kis lángon, egy bögre vizet alá öntve megpárolom. 
    Így a héjától sem kell megszabadítani.
3) Sózom, szárított lestyánnal ízesítem, végül késhegynyi Na-benzoátot hozzákeverek.
4) Turmixolom botmixerrel.
5) Kisebb üvegekbe mérem, dunsztolom. (Külön bejegyzés a pontos menetéről.)

Ebből a mennyiségből 9 kicsi üveg paprikakrém lett:


Felbontás után hűtőbe téve még egy jó hétig eláll. Ha egyszerre fel tudod használni az egész üveggel, Na-benzoát se kell bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése