2016. június 21., kedd

Cseresznye befőzés

Facebookon értesülhetsz az új receptekről: olcsó és egészséges.

A cseresznyét minden évben nagyon várjuk, de hiába szeretjük, hamar ráun a család. Hogy ne vesszen kárba, kompót, lekvár és szörp is készül belőle.

A tisztítást áztatással kezdem. Szeretik a kukacok, minden évben ádáz harcot vívok, hogy mellőzzem az érkezésüket. Sokan megvárják, amíg a kukac feljön a víz felszínére, én a lyukas cseresznyéket mind eldobom inkább.


1) Lekvár

Nem lesz olyan szép színe, mint a meggynek, így én kevés meggyet is szoktam tenni hozzá, hogy színezze a lekvárt. Persze nem kötelező.
Mosás és magozás után botmixerrel pürésítem, úgy, hogy nagyobb darabokat is hagyok benne.
A magozás legyen körültekintő, mert egyetlen mag is tönkreteheti az egész lekvárt, ha a botmixer szétvágja!
Felteszem főni, 10 percet fortyog. A habját elfövi, nem kell leszedni róla.
(A zöldségprésben megmaradt gyümölcshús is felhasználható lekvárnak, ha előtte kimagoztuk).

cseresznye lekvár1696,0Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
cseresznye + őrölt fahéj3 kgDIY
Dia Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő300 gr36401456Internet(patika)
VAGY cukor1 kg240240
Haas 3:11 db200Lidl, tavaly szezonvégi akciós
vagy pektin30 gr240Spar
vagy konjac liszt30 gr309bulkshop.hu
citromsav1 kávéskanál0
Na-benzoátkéshegynyi
gyümölcsprés
adag11696édesítővel

Melegítés közben kell elkeverni benne a fahéjat, az édesítő- és a zselésítőszert, amikor még langyos.
A pektinnel kell ezek közül a legjobban vigyázni, édesítővel együtt add csak hozzá, mert könnyen összeáll. Ha ez véletlenül megtörtént, a botmixer kisegít, de úgy a gyümölcsdaraboknak is annyi.
A Haas befőzőkből sem kell annyi, mint a tasakon írják. Ha az egyet keveselled, akkor se tegyél bele kilónként egy zacskót!
Mindhárom zselésítőszerről elmondható, hogy hűlés közben dermed! A konjacliszt a legbecsapósabb, egyik pillanatban még folyik, félreteszed, és gumitalppá válik miatta az egész, szóval ismerd meg, tapasztald ki, és a kevesebb több elvet kövesd.
Ne várd, hogy forralás közben sűrűsödjön. A dunsztosüvegekbe még folyós állapotban kerülnek bele.
Ha sokáig marad fejre állítva, akkor úgy dermed meg, le se folyik az aljára.


2) Kompót

Mosás után magostul teszem el, a leszorító műanyagot méretre vágom, az üvegbe préselem, utána öntöm rá a fűszeres lét.
Az üvegek lezárása után citromsavas vízbe állítva sütöm még 20 percet (meleg dunszt), utána fordítom fejre. A kupakhoz érve forrni kezd a lé!

cseresznye befőtt758,0Ft/adag
Hozzávalókmennyiségár/kgárbeszerzési hely
cseresznye3 kgDIY
Dia Wellness negyedannyi ugyanannyi édesítő200 gr3640728internet
VAGY cukor0,75 kg240180
fahéjpár db
30
szegfűszegpár db
szegfűborspár db
citromsav1 teáskanál0
Na-benzoát1/4 kávéskanál
adag1758édesítővel

Ne lepődj meg: színét veszti.
Minimális Na-benzoátot teszek csak bele, mert a levét is fel szoktuk használni gyümölcszselének.


3) Szörp, recept korábban a blogon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése