2016. június 20., hétfő

Fűszerek

A zöldfűszerek betakarítását akkorra kell időzíteni, mikor virágoznak éppen, hiszen akkor a legerősebb bennük az íz- és illatanyag.

Az orvosi zsálya, a (citromos és sima) kakukkfű, a curry mind betakarításra vár.
Bár a kertünkben a kapor idén nem nagyon kelt ki, a családtól kaptunk, sokat frissen felhasználtam belőle, a maradékot ma fogom kiszedni az aszalóból.

A mentának és a citromfűnek még jót is tesz, ha visszavágjuk, így nem halogathatom tovább, a szörp mellett szárítvány is készül belőlük. Remek téli tea, ajándékba is gyakran viszek.

A Horvátországból hozott babérlevél magoncok mind megéledtek, de még kicsik a betakarításhoz. Nyaraláskor mindig szoktunk hozni friss leveleket, utolsó esti program a babérszedés, hiszen délebbre sokszor kerítéssövényként nevelik, hatalmas bokrok nőnek.

A majorannát és a borsikafüvet még hagyom nőni. A rozmaringból is hatalmas bokrot nevelek, most az a cél, hogy erősödjön.

balról: citromos kakukkfű, curry, sima kakukkfű

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése