2016. március 4., péntek

Fűszerek és fűszerkeverékek

A fűszerek tárolásánál az első és legfontosabb az íz- és illatanyagok megőrzése. Ezek leginkább az aprítás útján mennek ki belőle, ezért így kezelem őket:

1) Helyes aszalás, szárítás.
2) Egészben, sötét, száraz helyen, dunsztosüvegben tárolom őket nagyobb mennyiségben.
3) A konyhapolcon mindenből csak egy kis üvegnyit tartok, a lehető legkevésbé feldolgozott állapotban.
Amit lehet, mozsárban őrlök meg közvetlen főzéskor, addig nem változtatok rajtuk (pl. bors, lestyán, zellerzöld).
Vannak olyan fűszerek, amik nem morzsolhatóak olyan könnyen, azokat előre kávédarálóban felaprítom kissé (pl. rozmaring).
A kakukkfű betakarítása szerintem a legidőigényesebb, mert a leveleit szabad csak lecsipkedni. Ha a szára benne marad, azt vagdoshatod akárhogyan, kőkemény marad.

Kétféle fűszerkeveréket tartok csak a polcon. A neten számtalan receptet találtok. Ezek a saját ízlésemet tükrözik, nem szeretem a hivalkodó, az étel eredeti ízét is elnyomó fűszerkeverékeket.

Olasz fűszerkeverék
- bazsalikom
- majoranna
- oregánó
- rozmaring

Francia fűszerkeverék
- kakukkfű
- citromos kakukkfű
- zsálya
- rozmaring
- borsikafű
- majoranna
- tárkony

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése