2016. február 8., hétfő

Fűszerek

Kedveld facebook oldalunkat! olcsó és egészséges

Minden fontos fűszer megnő a kertben, illetve cserépben is, kár érte zacskónként kiadni a nem kevés pénzt. Nyáron elvileg ki lehet szárítani a napon is a növényeket, de én inkább aszalót használok hozzá, pár óra alatt megvan, nem porosodik közben, és biztos, hogy a megfelelő hőfok éri közben. Egy-egy tőről annyi terem, hogy bőven jut még a családnak, barátoknak is.

Évelő a kakukkfű, borsikafű, rozmaring, lestyán, orvosi zsálya, metélőhagyma, oregánó, levendula. Ezek közül pár még télen is szedhető friss zöldfűszernek. Aranyat ér! :)
A petrezselyem is kihajt többször, érdemes ezt is tőből rendszeresen visszavágni.
A turbolya eddig csak tavasz elején bújt ki nálunk, és ha nem vágtam le hamar, oda is lett sajnos. Felvirágzik és ledobja a leveleit. Ez az egyik kedvenc fűszerem.
Amit soha nem nevelek magról, hanem a piacon veszem cserépben, az a bazsalikom, a majoranna és a metélőhagyma, mert azokkal nem volt eddig sikerem. A kertbe kiültetve viszont mindig megmaradnak egészen télig. Ezeknek csak a levelét szabad lecsipegetni, mert így pótolja hamar őket a növény.

Citromfű és többféle menta is van a kertben, mert tavasztól ősz végéig folyamatosan lehet szedni. Ezekből főként szörp készül nálunk.

Babérlevelet a nyaralásokról szoktam hozni, Horvátországban és Szlovéniában térelválasztó cserjeként nevelik, rengeteg van belőle, és kevésbé forgalmas területeken is bőven találni az utcákon, parkokban, elhagyatottabb részeken. Tavaly hoztam haza magoncokat is, remélem, életre kelnek.

A kertben csak lelkes vagyok, de nagyon amatőr.
Ahonnan sokat tanulok, ajánlom Nektek is:


http://gazigazito.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése