2016. február 27., szombat

Zamatos turbolya

Kérlek, lájkold az oldalt a facebookon: olcsó ÉS egészséges.

Jó hírem van, kezdetét vette az idei "befőző- és eltevőszezon"!
Az év első szüretelhető zöldfűszere a zamatos turbolya. Küllemre a petrezselyemhez hasonlít, az íze édeskés, de egyáltalán nem tolakodó. A kedvenc fűszerem!
Hátránya, hogy kevés ideig szüretelhető, mert a virágok megjelenése után megsárgul, felkopaszodik a növény, így el kell csípni a megfelelő időpontot, amikor a zsenge kis levelek már elég terjedelmesek, de még nem kezdenek el besárgulni.

Mosás és salátacentrifuga után került is az aszalóba négy tálcával.


Az aszalógépről annyit, hogy a háztartás fontos részének tekintem. Minimális mennyiségű fűszert veszek csak a boltban, hiszen a legtöbb megterem a kertben vagy cserépben is akár, de ugye azt tárolásra alkalmas állapotba is kell hozni.
Számos praktikát találtok a neten, hogyan lehet aszalni-szárítani az alapanyagokat, de ha sütőben készítitek, az nem éppen költséghatékony megoldás, ha pedig a napon próbálkoztok vele, porosodhat (már ha előbújik a nap egyáltalán).
A legprofibb megoldás a hőfokszabályozós aszalógép, hiszen így lehet az ízeket és az aromákat testre szabottan megőrizni. Aki a nyers étkezés szakértője, lehet, nem ért velem egyet, de nem érdemes nagyon drága gépre beruházni. Az enyém egy Concept SO 1025 XXL masina, tíz tálcával vettük két és fél éve, remekül bírja a strapát. A mostani kínálatot tekintve láttam ennél ár-érték arányban jobb gépet is.



2 megjegyzés:

  1. Szia! Jól hangzik! És megkérdezhetem mit fűszerezel vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szárítva szoktam tenni a pörköltbe, főzelékekbe, jól megy a paszternákhoz, frissen pedig pesztó is készíthető belőle.

      Törlés